Εμβοές (Βουητό στο Αυτί)
Οι εμβοές ώτων μπορεί να είναι βουητό, κουδούνισμα, σφύριγμα ή ακόμα και ήχος που μοιάζει με παράσιτα ραδιοφώνου. Οι ήχοι αυτοί είναι αντιληπτοί μόνο από εσάς καθώς δεν προέρχονται από εξωτερικές πηγές, αλλά παράγονται από το εσωτερικό του κεφαλιού. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι παρατεταμένη ή διακεκομμένη και γίνονται αισθητές από το ένα ή και τα δύο αυτιά. Τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται σε στιγμές χαλάρωσης, συνήθως το βράδυ, ή σε στιγμές ησυχίας και δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι ακόμα πιο έντονες. Έρευνες δείχνουν ότι 15%-20% του ενήλικου πληθυσμού πάσχουν από εμβοές, άλλοι σε πιο ήπιο βαθμό, περιστασιακά και άλλοι σε πιο σοβαρό βαθμό, σχεδόν καθημερινά.
Τι προκαλεί το βουητό;
- Βαρηκοΐα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβοές/βουητά έχουν επίσης και κάποιο βαθμό βαρηκοΐας.
- Δυνατός Θόρυβος:
Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής και βουητά. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να επιδεινώσει τα βουητά και τη βαρηκοΐα.
- Φάρμακα:
Περισσότερα από 200 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης και της ασπιρίνης, μπορεί να προκαλέσουν βουητά. Εάν έχετε βουητά και λαμβάνετε κάποια φάρμακα, τότε ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν αυτά έχουν κάποιο μερίδιο ευθύνης.
- Άλλα πιθανά αίτια:
Αλλεργίες, όγκοι, προβλήματα με την καρδία, τα αγγεία του αίματος, τις σιαγόνες και τον αυχένα.
Πως οι εμβοές επηρεάζουν τη καθημερινότητα σας;
Οι εμβοές εάν εμφανίζονται πολύ συχνά ή είναι πολύ έντονες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα σας. Πολύ συχνά τα άτομα που έχουν εμβοές παρουσιάζουν επιπλέον έλλειψη συγκέντρωσης, ενέργειας ή αισθάνονται κουρασμένοι. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβοές συνδέονται συχνά με διαταραχές της διάθεσης, συνήθως το άτομο είναι ευερέθιστο, νευρικό, οξυθιμο, ή επιθετικό. Επιπλέον, αρκετά άτομα παρουσιάζουν και διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι πάσχοντες από εμβοές είναι επίσης πιθανό να διακατέχονται από αρνητική στάση ζωής, να απομονωθούν ή ακόμα να υποπέσουν σε κατάθλιψη.
Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε εμβοές;
Επισκεφθείτε έναν Κλινικό Ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνη λήψη του ιατρικού ιστορικού και έλεγχος της ακοής. Αν χρειαστούν περεταίρω εξετάσεις τότε ο Ακουολόγος θα σας παραπέμψει σε Ωτορινολαρυγγολόγο ή άλλους ειδικούς.
Τι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με εμβοές;
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι εναλλακτικής θεραπείας και απαλλαγής από τα βουητά, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου:
- Ακουστικά Βαρηκοΐας:
Μελέτες δείχνουν ότι 90% των ατόμων που πάσχουν από βουητά έχουν επίσης και κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας σας παρέχουν διπλό όφελος, αποκαθιστώντας και βελτιώνοντας την ακοή και παράλληλα προσφέρουν απαλλαγή από τις εμβοές μέσω ηχοκάλυψης.
- Συσκευές Ηχοκάλυψης/Εκκώφανσης:
Είναι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν ανεπαίσθητο, ήπιο ήχο καλύπτοντας το βουητό. Προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τις εμβοές χωρίς βελτίωση την ακοή.
- Ιατρική ή Φαρμακευτική Αγωγή:
Κάποια άτομα που υποφέρουν από εμβοές, υποφέρουν επίσης από άγχος, στρες ή διακατέχονται από άλλα αρνητικά συναισθήματα, επομένως η ιατρική/φαρμακευτική αγωγή αλλά και κάποια διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.
- Συμβουλευτική στήριξη / Χαλάρωση:
Η συμβουλευτική στήριξη από έναν ψυχολόγο ή κάποιον άλλον ειδικό μπορεί να ανακουφίσει το άτομο που πάσχει από εμβοές. Επίπλόεν, κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να είναι υποβοηθητικές, όπως και η θετική σκέψη και στάση ζωής που θα κάνει την αντιμετώπιση του προβλήματος πιο ανεκτή.
Υποφέρετε και εσείς από βουητά;
Τότε το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήστε με τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE για μια ΔΩΡΕΝ αξιολόγηση και Συμβουλευτικό Ραντεβού.